wtorek, 3 marca 2015

Ciekawostki +Przepis :)


                                           

Witam :) !
Kilka wskazówek, które mogą ci się przydać w kuchni:

PoMaRaŃcZoWy  MaKaRoN 
Jeżeli robisz własny domowy makaron i chcesz żeby miał on inny kolor niż taki, który jadasz do ciasta makaronowego wlej odrobinę soku z marchwi i zagnieć ciasto.Dzięki temu twój makaron będzie miał pomarańczowy kolor. 

KrUcHa  SkÓrKa  KuRcZaKa
Pieczony drób będzie miał apetyczną, rumianą i kruchą skórkę, jeżeli krótko przed końcem pieczenia polejesz go śmietaną wymieszaną z czerwoną sproszkowaną papryką. 

ChRuPiĄcE  PlAcKi  ZiEmNiAcZaNe 
Do tradycyjnych składników placków ziemniaczanych zawsze dodaj bułkę tartą, by placki były bardziej chrupiące. 


Przepis na placki ziemniaczane:

Składniki:
>1 kg ziemniaków
>2 cebule
>2 jajka
>2-3 łyżki mąki pszennej 
>sól i pieprz
>olej do smażenia

Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i cebulę.Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę.Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu.Lekko odcisnąć.Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką.Z naczynia,na którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor.
Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz