Witam :) !
Kilka wskazówek, które mogą ci się przydać w kuchni:
PoMaRaŃcZoWy MaKaRoN
Jeżeli robisz własny domowy makaron i chcesz żeby miał on inny kolor niż taki, który jadasz do ciasta makaronowego wlej odrobinę soku z marchwi i zagnieć ciasto.Dzięki temu twój makaron będzie miał pomarańczowy kolor.
KrUcHa SkÓrKa KuRcZaKa
Pieczony drób będzie miał apetyczną, rumianą i kruchą skórkę, jeżeli krótko przed końcem pieczenia polejesz go śmietaną wymieszaną z czerwoną sproszkowaną papryką.
ChRuPiĄcE PlAcKi ZiEmNiAcZaNe
Do tradycyjnych składników placków ziemniaczanych zawsze dodaj bułkę tartą, by placki były bardziej chrupiące.
Przepis na placki ziemniaczane:
Składniki:
>1 kg ziemniaków
>2 cebule
>2 jajka
>2-3 łyżki mąki pszennej
>sól i pieprz
>olej do smażenia
Przygotowanie:

Obrać ziemniaki i cebulę.Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę.Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu.Lekko odcisnąć.Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką.Z naczynia,na którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz