Dzisiaj na pracowni gastronomicznej robiliśmy białą kiełbasę. Bardzo ciekawe doświadczenie. Udało mi się zrobić kilka zdjęć :)
PRZEPIS - BIAŁA KIEŁBASA
Składniki:
~mięso mielone z szynki wieprzowej 3 kg
~czosnek 8 g

~majeranek 6 g
~zimna woda 0,5 l
Przygotowanie:
Mięso musi być wczęśniej zapeklowane. Zmieloną szynkę wkładamy do wielkiej misy i dodajemy pozostałe składniki.
Wszystko mieszamy energicznie. Nakładamy na maszynkę do mielenia mięsa specjalną końcówkę,naciągamy na nią jelito ( wcześniej zamoczone w wodzie). Zawiązujemy końcówkę jelita i włączamy maszynkę nakładając do niej mięso. Mięso napełnia jelito. Mamy potem taką długą kiełbasę i zawijamy na mniejsze części.
Jeszcze tylko pozostanie nam ugotować kiełbaski i są gotowe do spożycia.
Byłam taka zabiegana przez 4 godziny, że nie zdążyłam nawet nic posmakować :/ Wzięłam jedną kiełbasę do domu, i muszę wam powiedzieć, że była naprawdę bardzo smaczna :) Nawet mojemu pieskowi smakowała :P
Potem robiliśmy pierogi z mięsem.Tych pierogów to było chyba z 200 ! Serioo .. Ale bardzo fajnie mi się pracowało.
Ostatnio sobie tak myślę, że wybrałam najlepszy kierunek w szkole jaki mogłabym wybrać. Jeżeli kończysz gimnazjum i nie wiesz jaki kierunek wybrać to ja ci polecam technika żywienia i usług gastronomicznych! Naprawdę warto rozwijać swoje zainteresowania i umięjętności :)
A i mam wielką prośbę do Ciebie :)
http://gazetaolsztynska.pl/249986,Najlepszy-produkt-i-usluga-Warmii-i-Mazur-Glosowanie-trwa.html#axzz3Tv9nT300 Wejdź w ten link i zagłosuj na:produkt żywnościowy Szynka surowa wędzona; Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna. Proszę :) Ten pan uczył moją klasę dzisiaj robić kiełbasę i bierze udział w konkursie. Proszę o głosy !! Musisz być zalogowany na facebook'u !!
Z góry dziękuję :*
Do następnego ! :D
Z góry dziękuję :*
Do następnego ! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz